حوزه انرژی یکی از مهمترین عرصههای فناوری در دنیا میباشد. همواره به عنوان ریل اصلی توسعه فناوری های مختلف در دنیا محسوب میشود. از این رو شرکت دانش بنیان بهیارصنعت در سالیان گذشته فعالیت خود را در این حوزه آغاز نموده است. پروژههای فعال در این مجموعه عبارت است از طراحی و ساخت باتری یون لیتیوم، پیل سوختی، سلول خورشیدی، تصفیه گاز دودکش دیگهای بخار و استخراج گاز هلیوم از گاز طبیعی.
باتری یون لیتیم از خانواده باتریهای قابل شارژ است که در زمان تخلیه، یونهای لیتیم از الکترود منفی به سمت الکترود مثبت و در هنگام دشارژ از الکترود مثبت به سمت الکترود منفی حرکت میکنند. باتریهای لیتیم-یون معمولا برای وسایل الکترونیکی قابلحمل و وسایل نقلیه الکتریکی استفاده میشوند و استفاده از آنها در کاربردهای هوافضا و نظامی در حال افزایش است.
انرژی برای تمام فرایندهایی که در سراسر جهان رخ میدهد، ضروری است. ما برای گرمایش، خنکسازی، تغذیه، وسایلنقلیه، صنایع و… در زندگی، به انرژی نیاز داریم. همواره انرژی برای ما انسانها و به خصوص برای زندگی ما در جامعه مدرن ضروری بوده است؛ همچنین یکی از چالشبرانگیزترین مسائلی که بشر با آن مواجه بوده، تولید انرژی بوده که به مرور زمان توسعه یافته است. در دهههای اخیر، عواملی چون کاهش منابع انرژیهای تجدیدناپذیر، نگرانیهای زیستمحیطی و نیاز به امنیت انرژی بیشتر شده و لزوم دسترسی به منابع انرژیهای جدید پررنگتر از قبل خود را نشان داده است. انرژیهای تجدیدپذیر، انرژیهای پاک و انرژیهای جایگزین(مانند سوختزیستی و…) برخی از انواع منابع انرژیهای جدید هستند که برای رفع نیازها توسعه یافتهاند. مزایای متعددی با توسعه اشکال جدید انرژی، ارائه شده است؛ از جمله کاهش انتشارگازهای گلخانهای، مزایای اقتصادی، بهبود سلامت عمومی و…
پیلهای سوختی یک فناوری مهم برای تولید توان، با بازده بالا و در عین حال کمترین آلودگی میباشند. آنها میتوانند با کارایی بالاتر از موتورهای احتراق، با سوختهای مختلف از جمله هیدروژن، گازطبیعی و بیوگاز کار کنند. در طیف گستردهای از کاربردهای مختلفی چون: نیروگاهی، تجهیزات قابل حمل، تولید توان پشتیبان وحمل و نقل استفاده شوند. پیلسوختی انرژی شیمیایی موجود در سوخت را مستقیما به انرژی الکتریکی با راندمان بالا تبدیل میکند و بسته به نوع غشاء بهکاررفته در آن، به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود. در این میان پیل سوختی غشاء پلیمری که غالباً در محدودهی دماهای پایین کار میکند، از جمله پیلهایی است که به خاطر مزایای عمدهای همچون بازده تبدیل انرژی و چگالی توان بالا، در زمینههای مختلف کاربردهای گستردهای پیدا کردهاست.
شرکت بهیارصنعت از ابتدای سال 1401 ، با توجه به نیازکشور در حوزه انرژی، شروع به ساخت پیلسوختی غشاء پلیمری کرده است. تاکنون بخشهای مختلف پروژه در شرکت انجام شده که میتوان آنها را به موارد زیر خلاصه کرد:
1-لایهنشانی کاتالیست بر روی مجموعه غشاء و الکترود
2-ساخت استک پیلسوختی
3-ساخت مهمترین قسمتهای سامانه پیلسوختی (جداکننده گازآب از نوع سیکلون، مرطوبساز، پتانسیواستات و دستگاه کروماتروگرافی گازی)
با توجه به نیاز کشور به انرژی برق بیشتر و به سبب آن احداث نیروگاههای جدید برای تولید برق، استفاده از صفحات خورشیدی با توجه به نداشتن آلایندگی و طول عمر بیشتر از 25 سال و همچنین وضعیت توان تابشی بالای آفتاب در کشور ایران یکی از راههای تولید برق پاک و پایدار خواهد بود.
با توجه به این نیاز شرکت بهیار صنعت سپاهان از سالها پیش شروع به ساخت زیر ساختها و کسب دانش فنی لازم برای ساخت پنلهای خورشیدی انجام داده است. در این راستا از مهم ترین دستگاههای لازم برای فرآیند ساخت صفحه خورشیدی یعنی سنگ کوارتز در شرکت بهیارصنعت سپاهان ساخته شده است. همچنین نمونه اولیه سلول خورشیدی نیز توسط همین تجهیزات ساخته شده است.
مسئله آلودگی هوا در کشور خصوصاً در فصل زمستان نفس کلانشهرهای کشور را گرفته و زمینه بسیاری از بیماریها شده است. به گفته اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان کلانشهری مثل اصفهان در سال 1401 تا بهمن ماه همان سال تنها 2 روز هوای پاک را تجربه کرده است. اصفهان با ثبت 136 روز هوای ناسالم برای گروههای حساس و 27 روز هوای ناسالم برای عموم مردم یکی از آلودهترین شهرهای ایران میباشد.
آلودگی هوا در کلانشهرها علتهای متعددی دارد که یکی از شاخصترین این علتها مازوت سوزی توسط صنایع و نیروگاه هاست. مازوت گوگرد بالایی دارد و در احتراق علاوهبر اکسیدهای گوگرد، سولفاتها، نیتراتها، ذرات معلق و دیگر گازهای سمی را منتشر میکند.
در این پژوهش مدلی برای پاسخگویی به نیاز کاهش آلودگی هوا توسعه داده شده است که سولفور موجود درگازهای خارج شده را به اسید سولفوریک با عیار بالا تبدیل میکند. این فناوری در بیش از 50 مرجع در 25 کشور بمنظور تولید اسید با غلظت 98٪، بهصورت کارآمد و اقتصادی ثابت شده است. این فنآوری گاز مرطوب خروجی کوره کارخانههای بالادست را تصفیه میکند. این فناوری بهدلیل انعطافپذیری بالا در ساختار و کاهش درصد بالای SO3 به طور همزمان، بمنظور تصفیه جریانهای گازی متعدد داخل تأسیسات متنوع (از جمله معادن مس، کارخانههای تولید فولاد و سیمان ایجاد میشوند) قابل اجرا خواهد بود.
ذخایر گازی ایران دارای مقادیر زیادی هلیوم است و از طرفی تابهحال هیچگونه تجهیزات استخراج هلیوم از گاز طبیعی احداث و راهاندازی نشده است؛ این موضوع اهمیت بررسی و شناخت روشهای مطلوب برای استخراج این گاز ارزشمند را افزایش میدهد. بر اساس آمار منتشرشده، تقاضای جهانی هلیوم سالانه 5 الی 7 درصد افزایش مییابد. در سالهای اخیر در کشورهای الجزایر، قطر و استرالیا تعدادی تجهیزات بازیابی هلیوم نصب و راهاندازی شده است. در شرایط فعلی کشور قطر بهطور متوسط سالانه، حدود 25 میلیون مترمکعب گاز هلیم از میدان مشترک پارس جنوبی برداشت میکند. در حال حاضر از پارس جنوبی با در اختیار داشتن بیش از 29 درصد ذخایر گاز هلیوم جهان، بهعنوان بزرگترین ذخیره این گاز فوق سبک یاد میشود و پسازاین میدان مشترک گازی بین ایران و قطر، روسیه و ایالاتمتحده آمریکا بیشترین ذخیره گاز هلیم جهان را در اختیار دارند. اما پیشبینی میشود که با در نظر گرفتن این واحدها نیز در آیندهای نزدیک تقاضای جهانی هلیوم بیش از میزان تولید آن خواهد بود و این تفاوت در میزان عرضه و تقاضای هلیوم باعث افزایش قیمت هلیوم خواهد شد.
از فناوریهای استخراج هلیوم میتوان فناوری غشایی را به دلیل داشتن مزیتهای بیشتر نسبت به فناوری سرمایشی در نظر گرفت که در این طرح پیشنهادی روش فرایند غشایی برای بازیابی هلیوم از گاز طبیعی در نظر گرفته شد. از میان غشاهای پلیمری و غیر پلیمری گوناگون، غشاهای پلیمری به دلیل انعطافپذیری، فرایند پذیری و همچنین ارزانتر بودن انتخابشده است و از آنجایی که ساختار مولکولهای پلیمر بر روی رفتار تراوایی گاز و میزان گزینش پذیری گازها بسیار مهم است، لذا از میان پلیمرهای شیشهای و پلیمرهای لاستیکی، برای این پروژه پلیمر شیشهای انتخابشده است. زیرا نوع استقرار اجزاء اتم در فضای پلیمر و ایجاد استحکام پلیمر از چرخش قطعات پلیمر ممانعت میشود و درنتیجه پلیمری سخت و محکم ایجاد میگردد.
تاکنون ستاپ نیمه صنعتی این روش ساخته شده است.
برای ثبت سوالات و کسب اطلاعات بیشتر از طریق فرم زیر با ما در تماس باشید.
شرکت دانش بنیان بهیار صنعت سپاهان با بیش از بیست سال سابقه در زمینه تولید تجهیزات پزشکی با فناوری بالا در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان مشغول به فعالیت است.
fas fa-map-marker-alt